sobota, 28 marca 2015

Drożdżowa Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 150 g cukru
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 100 g tłuszczu (masło, olej, margaryna, smalec)
  • 50 g rodzynek
  • skórka z pomarańczy
  • lukier lub polewa
  • posypka lub orzeszki, migdały itp.
Sposób przygotowania:

Skórkę z pomarańczy dodajemy do mleka i tłuszczu, podgrzewamy.
Ucieramy żółtka, jajka i cukier, a następnie wkruszamy drożdże, mieszamy
i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe składniki oraz wcześniej podgrzaną skórkę z mlekiem, wyrabiamy ciasto.
Przekładamy do formy i pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 min w temp 180 ° C. 
Gotową Babkę polewamy lukrem lub polewą czekoladową, przyozdabiamy. 

Uwaga: Wychodzi dużo ciasta. Do małej formy robić z 1/2 porcji lub z ciasta zrobić 2 babki. 















Brak komentarzy: