Babka Wielkanocna
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży
- 150 g cukru
- 3 jajka + 2 żółtka
- 100 g tłuszczu (masło, olej, margaryna, smalec)
- 50 g rodzynek
- skórka z pomarańczy
- lukier lub polewa
- posypka lub orzeszki, migdały itp.
Sposób przygotowania:
Skórkę z pomarańczy dodajemy do mleka i tłuszczu, podgrzewamy.
Ucieramy żółtka, jajka i cukier, a następnie wkruszamy drożdże, mieszamy
i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe składniki oraz wcześniej podgrzaną skórkę z mlekiem, wyrabiamy ciasto.
Przekładamy do formy i pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 min w temp 180 ° C.
Gotową Babkę polewamy lukrem lub polewą czekoladową, przyozdabiamy.
Ucieramy żółtka, jajka i cukier, a następnie wkruszamy drożdże, mieszamy
i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe składniki oraz wcześniej podgrzaną skórkę z mlekiem, wyrabiamy ciasto.
Przekładamy do formy i pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 min w temp 180 ° C.
Gotową Babkę polewamy lukrem lub polewą czekoladową, przyozdabiamy.
Uwaga: Wychodzi dużo ciasta. Do małej formy robić z 1/2 porcji lub z ciasta zrobić 2 babki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz