poniedziałek, 30 marca 2015

Puszysty sernik gotowany

Ulubiony sernik mojego męża, który kojarzy mu się z dzieciństwem.
Spróbujcie, może i u Was wywoła wspomnienia beztroskich lat.
Smacznego!

Sernik gotowany




Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
Sposób przygotowania:

- BISZKOPT: Ubij sztywną pianę z białek. Dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy i żółtka.
Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylej na dużą blachę i piecz ok. 20 min w temp. 180°C. 
- MASA SEROWA: Ser przełóż do dużego garnka. Dodaj wcześniej roztopione i ostudzone masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
- Budynie rozpuść w szklance mleka i wlej do gotującej się masy serowej. Gotuj przez chwilę i przelej na wystudzony biszkopt.
- Gdy masa trochę przestygnie, wylej na nią polewę czekoladową, posyp migdałami, wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami. Można też po prostu posypać cukrem pudrem.
- Sernik włóż do lodówki, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.




Brak komentarzy: