Ulubiony sernik mojego męża, który kojarzy mu się z dzieciństwem.
Spróbujcie, może i u Was wywoła wspomnienia beztroskich lat.
Smacznego!
Sernik gotowany
Składniki na biszkopt:
Spróbujcie, może i u Was wywoła wspomnienia beztroskich lat.
Smacznego!
Sernik gotowany
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera w wiaderku
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT: Ubij sztywną pianę z białek. Dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy i żółtka.
Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylej na dużą blachę i piecz ok. 20 min w temp. 180°C.
Ciasto wylej na dużą blachę i piecz ok. 20 min w temp. 180°C.
- MASA SEROWA: Ser przełóż do dużego garnka. Dodaj wcześniej roztopione i ostudzone masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
- Budynie rozpuść w szklance mleka i wlej do gotującej się masy serowej. Gotuj przez chwilę i przelej na wystudzony biszkopt.
- Gdy masa trochę przestygnie, wylej na nią polewę czekoladową, posyp migdałami, wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami. Można też po prostu posypać cukrem pudrem.
- Sernik włóż do lodówki, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
- Budynie rozpuść w szklance mleka i wlej do gotującej się masy serowej. Gotuj przez chwilę i przelej na wystudzony biszkopt.
- Gdy masa trochę przestygnie, wylej na nią polewę czekoladową, posyp migdałami, wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami. Można też po prostu posypać cukrem pudrem.
- Sernik włóż do lodówki, najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz