poniedziałek, 30 marca 2015

Sernik z rosą

Mój ulubiony!


Sernik z rosą


Składniki na ciasto:

  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 125 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu
  • 5 żółtek
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 650 g mleka
  • 120 g oleju
Składniki na pianę białkową:
  • 5 białek
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:

 - Z wszystkich składników wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim dno wysmarowanej tłuszczem, prostokątnej formy (40x24x6 cm)
- Wszystkie składniki na masę serową dobrze zmiksować, na płynną masę. Wylać ją na ciasto. 
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 50 min.
- Białka ubić ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijać, wsypując stopniowo cukier puder.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę na ciasto. Piec ok 10 minut, aż piana się lekko zarumieni.
- Odstawić do wystygnięcia na ok. 2 godz. Rosa będzie pojawiać się stopniowo. 


Brak komentarzy: