Mój ulubiony!
Sernik z rosą
Składniki na ciasto:
Sernik z rosą
Składniki na ciasto:
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 125 g margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu
- 5 żółtek
- 250 g cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 650 g mleka
- 120 g oleju
Składniki na pianę białkową:
- 5 białek
- 100 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Z wszystkich składników wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim dno wysmarowanej tłuszczem, prostokątnej formy (40x24x6 cm)
- Wszystkie składniki na masę serową dobrze zmiksować, na płynną masę. Wylać ją na ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 50 min.
- Białka ubić ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijać, wsypując stopniowo cukier puder.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę na ciasto. Piec ok 10 minut, aż piana się lekko zarumieni.
- Odstawić do wystygnięcia na ok. 2 godz. Rosa będzie pojawiać się stopniowo.
- Odstawić do wystygnięcia na ok. 2 godz. Rosa będzie pojawiać się stopniowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz