poniedziałek, 30 marca 2015

Sernik wiedeński

Tradycyjny i bardzo smaczny sernik.

Sernik wiedeński


Składniki:

  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 100 ml śmietany
  • 1 kg sera
  • 50 g kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • rodzynki
  • tłuszcz i bułka tarta do nasmarowania blachy
Sposób przygotowania:

- Piekarnik nagrzać do 180°C. 
- Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, następnie dodawać stopniowo śmietanę, ser, kasze manną, cukier waniliowy i rodzynki.
- Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. 
- Przelać do tortownicy (24 cm), namaszczonej in obficie posypanej bułką tartą.
- Piec ok 1 godziny. 









Brak komentarzy: