Tradycyjny i bardzo smaczny sernik.
Sernik wiedeński
Składniki:
Sernik wiedeński
Składniki:
- 8 jajek
- szczypta soli
- 300 g cukru pudru
- 250 g masła
- 100 ml śmietany
- 1 kg sera
- 50 g kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- rodzynki
- tłuszcz i bułka tarta do nasmarowania blachy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, następnie dodawać stopniowo śmietanę, ser, kasze manną, cukier waniliowy i rodzynki.
- Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
- Przelać do tortownicy (24 cm), namaszczonej in obficie posypanej bułką tartą.
- Piec ok 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz