Sernik z kruszonką
- 4 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- jajko
- kostka masła
Składniki na masę serową:
- 5 jaj
- 1 kg sera białego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- rodzynki
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną na spód,
drugą na wierzch. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok. 30 min.
drugą na wierzch. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok. 30 min.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i serem.
Dodać ubite białka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia
i rodzynki.
Dodać ubite białka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia
i rodzynki.
- Do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, zetrzeć pierwszą część kruszonki, docisnąć. Na nią wylać masę serową, a na masę skruszyć drugą część ciasta.
- Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.
- Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz