poniedziałek, 30 marca 2015

Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką



Składniki na ciasto:

  • 4 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • kostka masła
Składniki na masę serową:
  • 5 jaj
  • 1 kg sera białego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • rodzynki
Sposób przygotowania:

- Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną na spód,
drugą na wierzch. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok. 30 min.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i serem.
 Dodać ubite białka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia
i rodzynki.
- Do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, zetrzeć pierwszą część kruszonki, docisnąć. Na nią wylać masę serową, a na masę skruszyć drugą część ciasta.
- Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.










Brak komentarzy: