Sernik z mandarynkami
Składniki:
Składniki:
- 600 g sera białego mielonego
- 3 jajka
- 2 budynie śmietankowe
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 mandarynki
- 1,5 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt naturalny, budyń
i proszek do pieczenia. Nadal miksować, dodając powoli twaróg i kaszę manną.
i proszek do pieczenia. Nadal miksować, dodając powoli twaróg i kaszę manną.
- Cząstki mandarynek pokroić w kawałki i obtoczyć w mące. Dodać do masy serowej.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy. Wymieszać.
- Aby uzyskać dwukolorowy sernik, należy odlać trochę masy do osobnej miski i dodać barwnik spożywczy (tutaj różowy).
- Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
(Średnica 24 cm).
(Jeżeli robimy sernik dwukolorowy lejemy najpierw masę białą, później kolorową i znów białą).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy. Wymieszać.
- Aby uzyskać dwukolorowy sernik, należy odlać trochę masy do osobnej miski i dodać barwnik spożywczy (tutaj różowy).
- Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
(Średnica 24 cm).
(Jeżeli robimy sernik dwukolorowy lejemy najpierw masę białą, później kolorową i znów białą).
-Piec w temp.160°C przez ok. 50 min. Następnie zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz