środa, 14 stycznia 2015

Domowe Burrito

To Burrito nie pochodzi z Meksyku, tylko z mojej kuchni :)
Coś wykombinowałam i to coś dobrze smakuje, a przy okazji nie uszczupla portfela :)
Polecam :)


Domowe Burrito


 

Składniki: (ok 10 szt.)
  • woreczek ryżu
  • naleśniki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • ok. 1/2 kg mięsa mielonego
  • koncentrat pomidorowy (ok. 100 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 pomidory
  • kukurydza konserwowa 
  • pomidory suszone
  • papryczki chilli ( ilość zależy od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać)
  • pieczarki (ok. 5 dużych)
Sposób przygotowania:

- Smażymy naleśniki (przepis na ciasto)
- Gotujemy ryż, równocześnie przyrządzając farsz
- Farsz: czosnek i cebulę siekamy, następnie lekko podsmażamy na oliwie z oliwek. 
Dodajemy mięso mielone. Smażymy! 
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy.
Pomidory zanurzamy w gorącej wodzie, aby skórka łatwiej schodziła, obieramy, oczyszczamy, kroimy drobno i dodajemy do farszu. Dorzucamy również umyte
i pokrojone pieczarki.
Chwilę smażymy, a następnie dodajemy kukurydzę, posiekane suszone pomidor
i papryczki chilli.
Farsz mieszamy z ciepłym ryżem, nakładamy na ciepłe naleśniki - zwijamy.
Możemy podawać z ketchupem lub z różnymi sosami.
Smacznego!

Brak komentarzy: