To Burrito nie pochodzi z Meksyku, tylko z mojej kuchni :)
Coś wykombinowałam i to coś dobrze smakuje, a przy okazji nie uszczupla portfela :)
Polecam :)
Domowe Burrito
Składniki: (ok 10 szt.)
Coś wykombinowałam i to coś dobrze smakuje, a przy okazji nie uszczupla portfela :)
Polecam :)
Domowe Burrito
Składniki: (ok 10 szt.)
- woreczek ryżu
- naleśniki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ok. 1/2 kg mięsa mielonego
- koncentrat pomidorowy (ok. 100 g)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- 2 pomidory
- kukurydza konserwowa
- pomidory suszone
- papryczki chilli ( ilość zależy od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać)
- pieczarki (ok. 5 dużych)
Sposób przygotowania:
- Smażymy naleśniki (przepis na ciasto)
- Gotujemy ryż, równocześnie przyrządzając farsz
- Farsz: czosnek i cebulę siekamy, następnie lekko podsmażamy na oliwie z oliwek.
Dodajemy mięso mielone. Smażymy!
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy.
Pomidory zanurzamy w gorącej wodzie, aby skórka łatwiej schodziła, obieramy, oczyszczamy, kroimy drobno i dodajemy do farszu. Dorzucamy również umyte
i pokrojone pieczarki.
Pomidory zanurzamy w gorącej wodzie, aby skórka łatwiej schodziła, obieramy, oczyszczamy, kroimy drobno i dodajemy do farszu. Dorzucamy również umyte
i pokrojone pieczarki.
Chwilę smażymy, a następnie dodajemy kukurydzę, posiekane suszone pomidor
i papryczki chilli.
Farsz mieszamy z ciepłym ryżem, nakładamy na ciepłe naleśniki - zwijamy.
Możemy podawać z ketchupem lub z różnymi sosami.
Smacznego!
i papryczki chilli.
Farsz mieszamy z ciepłym ryżem, nakładamy na ciepłe naleśniki - zwijamy.
Możemy podawać z ketchupem lub z różnymi sosami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz