Uwielbiam je! Są zdrowe i syte. Przygotowanie ich wymaga trochę czasu, ale dla tego smaku, warto się poświecić. Nie wierzycie? Sami spróbujcie!
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta
i sosem czosnkowym
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 250 g wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 30 g masła, roztopionego i ostudzonego
Składniki na sos czosnkowy:
- kilka ząbków czosnku
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki śmietany 18 %
- sól i pieprz
Składniki na farsz do naleśników:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- kilka ząbków czosnku
- ser feta
- sól, pieprz
- masło (do smażenia)
Sposób przygotowania:
- Naleśniki: Z podanych składników robimy ciasto i wypiekamy naleśniki.
- Sos czosnkowy: Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę. Ilość czosnku zależy od preferencji smakowych. Mieszamy ze śmietaną i jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku.
- Farsz: Kilka ząbków czosnku obieramy i siekamy na małe kawałki, które później należy zeszklić na małej ilości masła. Do zeszklonego czosnku wsypujemy zamrożone bryłki szpinaku. Dusimy pod przykryciem, co chwile mieszając i sprawdzając konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Naleśniki smarujemy serem feta, następnie nakładamy farsz i składamy w trójkąciki.
- Całość jeszcze raz podsmażamy z obu stron na małej ilości masła.
- Podajemy polane sosem czosnkowym.
- Smacznego!
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta
i sosem czosnkowym
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 250 g wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 30 g masła, roztopionego i ostudzonego
Składniki na sos czosnkowy:
- kilka ząbków czosnku
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki śmietany 18 %
- sól i pieprz
Składniki na farsz do naleśników:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- kilka ząbków czosnku
- ser feta
- sól, pieprz
- masło (do smażenia)
Sposób przygotowania:
- Naleśniki: Z podanych składników robimy ciasto i wypiekamy naleśniki.
- Sos czosnkowy: Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę. Ilość czosnku zależy od preferencji smakowych. Mieszamy ze śmietaną i jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku.
- Farsz: Kilka ząbków czosnku obieramy i siekamy na małe kawałki, które później należy zeszklić na małej ilości masła. Do zeszklonego czosnku wsypujemy zamrożone bryłki szpinaku. Dusimy pod przykryciem, co chwile mieszając i sprawdzając konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Naleśniki smarujemy serem feta, następnie nakładamy farsz i składamy w trójkąciki.
- Całość jeszcze raz podsmażamy z obu stron na małej ilości masła.
- Podajemy polane sosem czosnkowym.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz