Dziś na obiad proponuję tanią i bardzo dobrą zupę - krem.
Przyrządzenie jej nie jest trudne. Przepis zaczerpnęłam z przepisów na Thermomix.
Postarałam się go jednak przekształcić, aby możliwie jak najlepiej przygotować ją
w sposób tradycyjny. jednak pamiętajcie, że to urządzenie, jest NIEZASTĄPIONE w kuchni:)
Ziemniaczana zupa - krem
Składniki:
- 50 g cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 450 g ziemniaków
- jeden por (biała część)
- ok. 70 g selera
- 600 g wody
- 2 kostki bulionu warzywnego
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 50 g śmietany 18 %
- natka pietruszki
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy i rozdrabniamy. Dolewamy do niej oliwę z oliwek i dusimy przez chwilę na małym ogniu.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. To samo robimy z porem i selerem. Następnie wszystkie te składniki miksujemy razem z wcześniej podduszoną cebulą.
- Dodajemy połowę wody, kostki bulionowe oraz przyprawy i gotujemy.
- Do zgotowanych warzyw, dodajemy śmietanę, grubo posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Całość jeszcze raz miksujemy.
- Dodajemy drugą część wody,mieszamy i gotujemy jeszcze raz doprowadzając do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku.
- Zupę podajemy z grzankami, kiełbaskami, groszkiem ptysiowym lub przyrumienionym boczkiem.
- Smacznego!
Przyrządzenie jej nie jest trudne. Przepis zaczerpnęłam z przepisów na Thermomix.
Postarałam się go jednak przekształcić, aby możliwie jak najlepiej przygotować ją
w sposób tradycyjny. jednak pamiętajcie, że to urządzenie, jest NIEZASTĄPIONE w kuchni:)
Ziemniaczana zupa - krem
Składniki:
- 50 g cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 450 g ziemniaków
- jeden por (biała część)
- ok. 70 g selera
- 600 g wody
- 2 kostki bulionu warzywnego
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 50 g śmietany 18 %
- natka pietruszki
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy i rozdrabniamy. Dolewamy do niej oliwę z oliwek i dusimy przez chwilę na małym ogniu.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. To samo robimy z porem i selerem. Następnie wszystkie te składniki miksujemy razem z wcześniej podduszoną cebulą.
- Dodajemy połowę wody, kostki bulionowe oraz przyprawy i gotujemy.
- Do zgotowanych warzyw, dodajemy śmietanę, grubo posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Całość jeszcze raz miksujemy.
- Dodajemy drugą część wody,mieszamy i gotujemy jeszcze raz doprowadzając do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku.
- Zupę podajemy z grzankami, kiełbaskami, groszkiem ptysiowym lub przyrumienionym boczkiem.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz