piątek, 2 stycznia 2015

Rafaello - placek

Tym razem przepis i zdjęcie otrzymałam od koleżanki Ani :)
Przepyszny placek - już próbowałam i również Wam polecam.
Niebo w gębie dla wszystkich miłośników kokosów :)


Placek Rafaello


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
Składniki na masę:
  • 1/2 l śmietany kremówki z kartonu 30%
  • 2 śmietanki Śnieżki
  • 1 tabliczka białej czekolady rozpuszczonej z 2 łyżkami mleka
  • 1 szklanka Adwokata Jajecznego
  • 1 paczka pokrojonych migdałów
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 paczka wiórków kokosowych
Sposób wykonania:


Białka ubijamy z cukrem. 
Dodajemy żółtka i ocet, a następnie oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 160 °C.
Po ostudzeniu przecinamy ciasto na dwie części - w proporcjach 1/3 i 2/3.
Mniejszą część kruszymy i ostawiamy.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie podgrzewając ją. Następnie studzimy.
Ubijamy kremówkę, dodając Śnieżkę.
Powoli wlewamy adwokat, czekoladę i żelatynę, a na końcu dodajemy migdały. 
1/3 masy mieszamy z pokruszonym biszkoptem, wykładamy na drugiego biszkopta,
 a na to wylewamy resztę masy.
Posypujemy kokosem i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. 

Smacznego!

Brak komentarzy: