Tym razem przepis i zdjęcie otrzymałam od koleżanki Ani :)
Przepyszny placek - już próbowałam i również Wam polecam.
Niebo w gębie dla wszystkich miłośników kokosów :)
Placek Rafaello
Przepyszny placek - już próbowałam i również Wam polecam.
Niebo w gębie dla wszystkich miłośników kokosów :)
Placek Rafaello
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Składniki na
masę:
- 1/2 l śmietany kremówki z
kartonu 30%
- 2 śmietanki Śnieżki
- 1 tabliczka białej czekolady
rozpuszczonej z 2 łyżkami mleka
- 1 szklanka Adwokata Jajecznego
- 1 paczka pokrojonych migdałów
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- 1 paczka wiórków kokosowych
Sposób
wykonania:
Białka ubijamy z cukrem.
Dodajemy żółtka
i ocet, a następnie oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy w 160 °C.
Po
ostudzeniu przecinamy ciasto na dwie części - w proporcjach 1/3 i 2/3.
Mniejszą część kruszymy i ostawiamy.
Mniejszą część kruszymy i ostawiamy.
Żelatynę
rozpuszczamy w wodzie podgrzewając ją. Następnie studzimy.
Ubijamy kremówkę, dodając Śnieżkę.
Powoli wlewamy adwokat, czekoladę i żelatynę, a na końcu dodajemy migdały.
Powoli wlewamy adwokat, czekoladę i żelatynę, a na końcu dodajemy migdały.
1/3 masy
mieszamy z pokruszonym biszkoptem, wykładamy na drugiego biszkopta,
a na to wylewamy resztę masy.
Posypujemy kokosem i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
a na to wylewamy resztę masy.
Posypujemy kokosem i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz