piątek, 2 stycznia 2015

Drożdżowe pierożki Gyros

Kolejny przysmak serwowany przez moją siostrę Monikę :)
Doskonałe jako przekąska czy dodatek do barszczu, a przy okazji łatwe w przygotowaniu.
Zaskoczcie swoich gości i zamiast paluszków czy kapuśniaczka, zaserwujcie im te przepyszne pierożki.

Mogą być podawane na ciepło lub na zimno. 

Pierożki Gyros


Składniki na ciasto:

  • 1/2 l mleka
  • szklanka oleju
  • 100 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 kg mąki
  • łyżeczka oregano
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
  • 1 kg filetów z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 400 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
Sposób przyrządzenia:

Mleko podgrzewamy z olejem i drożdżami. 
Zagniatamy z resztą składników na ciasto.
Filety kroimy w drobniutką kostkę i smażymy w przyprawie gyros na ok. 2 łyżkach oleju .
Usmażone mięso przekładamy do osobnej miseczki, a na pozostałym oleju podsmażamy drobniutko posiekany por i cebulę.
Następnie dodajemy również pokrojone drobno pieczarki, a na samym końcu paprykę.
Gdy warzywa będą zeszklone, ponownie wsypujemy do nich mięso.
Gdy już farsz lekko przestygnie dodajemy starty ser. Całość mieszamy.
Z ciasta formujemy pierożki, nadziewając je przygotowanym farszem.
Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut (aż się zarumienią).
Smacznego! 
 

1 komentarz:

Marcin pisze...

Robiłem podobne na sylwestra