Kolejny przysmak serwowany przez moją siostrę Monikę :)
Doskonałe jako przekąska czy dodatek do barszczu, a przy okazji łatwe w przygotowaniu.
Zaskoczcie swoich gości i zamiast paluszków czy kapuśniaczka, zaserwujcie im te przepyszne pierożki.
Mogą być podawane na ciepło lub na zimno.
Pierożki Gyros
Składniki na ciasto:
Doskonałe jako przekąska czy dodatek do barszczu, a przy okazji łatwe w przygotowaniu.
Zaskoczcie swoich gości i zamiast paluszków czy kapuśniaczka, zaserwujcie im te przepyszne pierożki.
Mogą być podawane na ciepło lub na zimno.
Pierożki Gyros
Składniki na ciasto:
- 1/2 l mleka
- szklanka oleju
- 100 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 kg mąki
- łyżeczka oregano
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
- 1 kg filetów z kurczaka
- przyprawa gyros
- 1 por
- 2 cebule
- 2 papryki
- 400 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
Sposób przyrządzenia:
Mleko podgrzewamy z olejem i drożdżami.
Zagniatamy z resztą składników na ciasto.
Filety kroimy w drobniutką kostkę i smażymy w przyprawie gyros na ok. 2 łyżkach oleju .
Usmażone mięso przekładamy do osobnej miseczki, a na pozostałym oleju podsmażamy drobniutko posiekany por i cebulę.
Następnie dodajemy również pokrojone drobno pieczarki, a na samym końcu paprykę.
Gdy warzywa będą zeszklone, ponownie wsypujemy do nich mięso.
Gdy już farsz lekko przestygnie dodajemy starty ser. Całość mieszamy.
Następnie dodajemy również pokrojone drobno pieczarki, a na samym końcu paprykę.
Gdy warzywa będą zeszklone, ponownie wsypujemy do nich mięso.
Gdy już farsz lekko przestygnie dodajemy starty ser. Całość mieszamy.
Z ciasta formujemy pierożki, nadziewając je przygotowanym farszem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut (aż się zarumienią).
Smacznego!
1 komentarz:
Robiłem podobne na sylwestra
Prześlij komentarz