piątek, 2 stycznia 2015

Rafaello - kuleczki

Przepis i zdjęcie przywędrowało do mnie od mojej koleżanki Marty :)
Już dziś będę próbować je zrobić, bo na samą myśl cieknie mi ślinka!
A Wam?


Kuleczki Rafaello


Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • ok. 20 obranych migdałów
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych do masy
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kuleczek
Sposób przyrządzania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę,
cały czas miksując.
Na koniec wsypujemy do masy wiórki kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną masę wstawiamy na ok 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu masy, formujemy z niej malutkie kuleczki, wsadzając do każdej po jednym migdale. 
Następnie każdą kuleczkę obtaczamy w wiórkach kokosowych i znów schładzamy w lodówce przez ok. 2 godziny.
Smacznego!


Brak komentarzy: