Nazwę wymyśliłam sama, przepis wyszperałam w jakiejś książce kucharskiej.
Przy tym jabłeczniku nie zmęczycie się, a na pewno zadowolicie każde,
nawet bardzo wymagające podniebienie.
Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak zachęcić Was do upieczenia tego
ciasta w Waszej kuchni!
Zalany jabłecznik
Składniki:
* 1kg jabłek, obranych, wydrążonych i pokrojonych w plasterki
* 250 g mąki pszennej
* 250 g cukru
* 4 jajka
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 kropli aromatu cytrynowego do ciast
* 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
* 50 g mleka
Sposób przygotowania:
Natłuszczoną tortownicę (średnica ok.24cm) wykładamy plastrami jabłek.
Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy.
Wylewamy na tortownicę z jabłkami. Ciasto posypujemy grubymi ziarnami cukru.
Pieczemy ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej do 150 °C.
Smacznego!
Przy tym jabłeczniku nie zmęczycie się, a na pewno zadowolicie każde,
nawet bardzo wymagające podniebienie.
Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak zachęcić Was do upieczenia tego
ciasta w Waszej kuchni!
Zalany jabłecznik
Składniki:
* 1kg jabłek, obranych, wydrążonych i pokrojonych w plasterki
* 250 g mąki pszennej
* 250 g cukru
* 4 jajka
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 kropli aromatu cytrynowego do ciast
* 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
* 50 g mleka
Sposób przygotowania:
Natłuszczoną tortownicę (średnica ok.24cm) wykładamy plastrami jabłek.
Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy.
Wylewamy na tortownicę z jabłkami. Ciasto posypujemy grubymi ziarnami cukru.
Pieczemy ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej do 150 °C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz