Pomarańczowiec jest przepysznym tortem o mokrej konsystencji, co jest moją ulubioną cechą w plackach.
Zdobywa podniebienia każdego smakosza intensywnym zapachem i smakiem pomarańczy.
Oczywiście przepis na niego otrzymałam od mojej siostry Moniki.
Zapraszam do skosztowania tego tortu! Smacznego!
Pomarańczowiec
Składniki:
Ciasto:
* 200 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
* 3 całe pomarańcze
* 12 jajek
* 330 g cukru
* 3 łyżki kakao
* 12 łyżek bułki tartej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
* budyń czekoladowy
*100 g cukru
* 1,5 szkl. mleka
* 2 żółtka
* 200 g masła
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Pomarańcze dokładnie myjemy, następnie gotujemy razem ze skórką ok. 20 minut. Takie pomarańcze miksujemy w całości (wraz ze skórką). Dodajemy orzechy
i dzielimy na 3 części.
Ubijamy pianę z 4 białek, dodajemy 110 g cukru oraz 4 żółtka, nadal ubijamy. Dodajemy 4 łyżek bułki tartej, łyżkę kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia
i pierwszą część masy pomarańczowej. Wszystko mieszamy i pieczemy w temp. 180 °C, aż się zarumieni (ok. 30 min).
Powtarzamy czynność i pieczemy jeszcze dwa placki.
Krem:
Budyń mieszamy z połową szklanki mleka, cukrem i żółtkami. Resztę mleka gotujemy i dodajemy do niego rozpuszczony budyń. Wszystko razem gotujemy aż zgęstnieje. Po wystygnięciu, przekładamy kremem placki.
Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy np startymi orzechami lub skórką z pomarańczy.
Zdobywa podniebienia każdego smakosza intensywnym zapachem i smakiem pomarańczy.
Oczywiście przepis na niego otrzymałam od mojej siostry Moniki.
Zapraszam do skosztowania tego tortu! Smacznego!
Pomarańczowiec
Składniki:
Ciasto:
* 200 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
* 3 całe pomarańcze
* 12 jajek
* 330 g cukru
* 3 łyżki kakao
* 12 łyżek bułki tartej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
* budyń czekoladowy
*100 g cukru
* 1,5 szkl. mleka
* 2 żółtka
* 200 g masła
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Pomarańcze dokładnie myjemy, następnie gotujemy razem ze skórką ok. 20 minut. Takie pomarańcze miksujemy w całości (wraz ze skórką). Dodajemy orzechy
i dzielimy na 3 części.
Ubijamy pianę z 4 białek, dodajemy 110 g cukru oraz 4 żółtka, nadal ubijamy. Dodajemy 4 łyżek bułki tartej, łyżkę kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia
i pierwszą część masy pomarańczowej. Wszystko mieszamy i pieczemy w temp. 180 °C, aż się zarumieni (ok. 30 min).
Powtarzamy czynność i pieczemy jeszcze dwa placki.
Krem:
Budyń mieszamy z połową szklanki mleka, cukrem i żółtkami. Resztę mleka gotujemy i dodajemy do niego rozpuszczony budyń. Wszystko razem gotujemy aż zgęstnieje. Po wystygnięciu, przekładamy kremem placki.
Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy np startymi orzechami lub skórką z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz