środa, 21 sierpnia 2013

Kruche ciasto z powidłem

To ciasto bardzo często gości na naszym stole. Jest pyszne i łatwe
w przygotowaniu. Nie jest też drogie, ze względu na małą ilość składników.

Jeśli jeszcze nie kosztowaliście ciasta z powidłem u nas, spróbujcie upiec je
w domu! Smacznego!


Kruche ciasto z powidłem


Składniki:
* 200 g zimnej margaryny
* 450 g mąki pszennej
* 250 g cukru
* 2 jajka
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* mały słoiczek powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:
Dobrze schłodzoną margarynę ucieramy i dodajemy do niej pozostałe składniki
( z wyjątkiem konfitury).

Wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
na 30 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. 
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną z nich rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej tortownicy
(średnica 24cm).

Na całej powierzchni ciasta rozprowadzamy powidła.
Drugą porcję ciasta dzielimy na kilka małych kawałków, rozwałkowujemy
i układamy na powidłach.

Pieczemy ok. 50-55minut. 








Brak komentarzy: