To ciasto bardzo często gości na naszym stole. Jest pyszne i łatwe
w przygotowaniu. Nie jest też drogie, ze względu na małą ilość składników.
Jeśli jeszcze nie kosztowaliście ciasta z powidłem u nas, spróbujcie upiec je
w domu! Smacznego!
Kruche ciasto z powidłem
Składniki:
* 200 g zimnej margaryny
* 450 g mąki pszennej
* 250 g cukru
* 2 jajka
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* mały słoiczek powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Dobrze schłodzoną margarynę ucieramy i dodajemy do niej pozostałe składniki
( z wyjątkiem konfitury).
Wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
na 30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną z nich rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej tortownicy
(średnica 24cm).
Na całej powierzchni ciasta rozprowadzamy powidła.
Drugą porcję ciasta dzielimy na kilka małych kawałków, rozwałkowujemy
i układamy na powidłach.
Pieczemy ok. 50-55minut.
w przygotowaniu. Nie jest też drogie, ze względu na małą ilość składników.
Jeśli jeszcze nie kosztowaliście ciasta z powidłem u nas, spróbujcie upiec je
w domu! Smacznego!
Kruche ciasto z powidłem
Składniki:
* 200 g zimnej margaryny
* 450 g mąki pszennej
* 250 g cukru
* 2 jajka
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* mały słoiczek powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Dobrze schłodzoną margarynę ucieramy i dodajemy do niej pozostałe składniki
( z wyjątkiem konfitury).
Wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
na 30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną z nich rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej tortownicy
(średnica 24cm).
Na całej powierzchni ciasta rozprowadzamy powidła.
Drugą porcję ciasta dzielimy na kilka małych kawałków, rozwałkowujemy
i układamy na powidłach.
Pieczemy ok. 50-55minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz