wtorek, 20 sierpnia 2013

Francuz - ciasto z różową pianką

To pyszne ciasto miałam możliwość skosztować u mojej siostry Moniki.
Jest to kolejny przepis od niej. Może wydawać się trudny i skomplikowany,
ale koniecznie spróbujcie upiec Francuza - na pewno nie pożałujecie;) 


Ciasto "Francuz"



Składniki:
Ciasto:
          * 4,5 szkl. mąki
          * 1 kostka margaryny
          * 2 łyżki smalcu
          * 4 żółtka
          * 0,5 szkl. kwaśnej śmietany
Wiśniowa pianka: 
          * wiśnie drylowane 
          * 4 białka
          * 3/4 szkl. cukru pudru
          * 2 kisiele wiśniowe (bez cukru)
Masa budyniowa:
          * 2 budynie śmietankowe
          * kostka masła
          * 750 ml mleka
* polewa lub cukier puder do posypania
                            

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, aż się połączą. Dodać żółtka, a następnie śmietanę cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie elastyczne. Schować do lodówki
na 12godzin. Najlepiej robić ciasto wieczorem, aby przeleżało w lodówce całą noc. Zimne ciasto dzielimy na 6 części. Będą one potrzebne do wykonania 3 placków
z pianką wiśniową.


Pianka:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając najpierw dodajemy cukier puder, następnie kisiele wiśniowe. Gotową piankę dzielimy na
3 części. Będą nam potrzebne do przygotowania 3 placków.


3 placki z pianką wiśniową:
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na blaszce. Smarujemy pierwszą częścią pianki i układamy wiśnie. Na górę dajemy kolejną część ciasta, dociskamy ręką. Dziurkujemy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180°C.
Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta i pianki. 
Mamy mieć 3 gotowe placki, przekładane pianką wiśniową. 

Francuz:
Następnie wykonujemy masę budyniową. Masło ucieramy z gotowym, przestudzonym budyniem ( przygotowanym z 2 porcji w podanej ilości mleka). Przekładamy nią 3 wcześniej upieczone placki. 
Górę polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego! 

Brak komentarzy: