To pyszne ciasto miałam możliwość skosztować u mojej siostry Moniki.
Jest to kolejny przepis od niej. Może wydawać się trudny i skomplikowany,
ale koniecznie spróbujcie upiec Francuza - na pewno nie pożałujecie;)
Ciasto "Francuz"
Składniki:
Ciasto:
* 4,5 szkl. mąki
* 1 kostka margaryny
* 2 łyżki smalcu
* 4 żółtka
* 0,5 szkl. kwaśnej śmietany
Wiśniowa pianka:
* wiśnie drylowane
* 4 białka
* 3/4 szkl. cukru pudru
* 2 kisiele wiśniowe (bez cukru)
Masa budyniowa:
* 2 budynie śmietankowe
* kostka masła
* 750 ml mleka
* polewa lub cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, aż się połączą. Dodać żółtka, a następnie śmietanę cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie elastyczne. Schować do lodówki
na 12godzin. Najlepiej robić ciasto wieczorem, aby przeleżało w lodówce całą noc. Zimne ciasto dzielimy na 6 części. Będą one potrzebne do wykonania 3 placków
z pianką wiśniową.
Pianka:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając najpierw dodajemy cukier puder, następnie kisiele wiśniowe. Gotową piankę dzielimy na
3 części. Będą nam potrzebne do przygotowania 3 placków.
3 placki z pianką wiśniową:
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na blaszce. Smarujemy pierwszą częścią pianki i układamy wiśnie. Na górę dajemy kolejną część ciasta, dociskamy ręką. Dziurkujemy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180°C.
Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta i pianki.
Mamy mieć 3 gotowe placki, przekładane pianką wiśniową.
Francuz:
Następnie wykonujemy masę budyniową. Masło ucieramy z gotowym, przestudzonym budyniem ( przygotowanym z 2 porcji w podanej ilości mleka). Przekładamy nią 3 wcześniej upieczone placki.
Górę polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Jest to kolejny przepis od niej. Może wydawać się trudny i skomplikowany,
ale koniecznie spróbujcie upiec Francuza - na pewno nie pożałujecie;)
Ciasto "Francuz"
Składniki:
Ciasto:
* 4,5 szkl. mąki
* 1 kostka margaryny
* 2 łyżki smalcu
* 4 żółtka
* 0,5 szkl. kwaśnej śmietany
Wiśniowa pianka:
* wiśnie drylowane
* 4 białka
* 3/4 szkl. cukru pudru
* 2 kisiele wiśniowe (bez cukru)
Masa budyniowa:
* 2 budynie śmietankowe
* kostka masła
* 750 ml mleka
* polewa lub cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, aż się połączą. Dodać żółtka, a następnie śmietanę cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie elastyczne. Schować do lodówki
na 12godzin. Najlepiej robić ciasto wieczorem, aby przeleżało w lodówce całą noc. Zimne ciasto dzielimy na 6 części. Będą one potrzebne do wykonania 3 placków
z pianką wiśniową.
Pianka:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając najpierw dodajemy cukier puder, następnie kisiele wiśniowe. Gotową piankę dzielimy na
3 części. Będą nam potrzebne do przygotowania 3 placków.
3 placki z pianką wiśniową:
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na blaszce. Smarujemy pierwszą częścią pianki i układamy wiśnie. Na górę dajemy kolejną część ciasta, dociskamy ręką. Dziurkujemy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180°C.
Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta i pianki.
Mamy mieć 3 gotowe placki, przekładane pianką wiśniową.
Francuz:
Następnie wykonujemy masę budyniową. Masło ucieramy z gotowym, przestudzonym budyniem ( przygotowanym z 2 porcji w podanej ilości mleka). Przekładamy nią 3 wcześniej upieczone placki.
Górę polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz