czwartek, 20 września 2012

Kapusta na ciepło - niezastąpiona na polskim talerzu!!!

Gdyby mnie ktoś zapytał, jak wygląda typowy polski obiad, powiedziałabym od razu, że jest to:
- na pierwsze danie: rosół, 
- na drugie: schabowy na pół talerza, ziemniaki oraz niezastąpiony dodatek - gotowana kapusta!!! 
Dlatego też na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na ten specjał! 


Kapusta gotowana

Potrzebujemy:
500g białej kapusty
60g marchewki
1 kostka bulionu drobiowego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (n. Vegeta czy Kucharek)
200ml wody
70g masła
20 g mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
pęczek świeżego koperku, posiekanego

Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i ścieramy (grube oczka) lub rozdrabniamy. Kapustę rozdrabniamy na bardzo małe kawałki. 
Kapustę i marchewkę gotujemy, dodając wodę kostkę rosołową i przyprawę uniwersalną. 
Młodą kapustę gotuje się krócej, starą dłużej, jednak należy pamiętać, że kapusta ma być miękka. 
Następnie dodajemy masło, mąkę, sok z cytryny i koperek. Gotujemy jeszcze chwilę. 










Brak komentarzy: