Gdyby mnie ktoś zapytał, jak wygląda typowy polski obiad, powiedziałabym od razu, że jest to:
- na pierwsze danie: rosół,
- na drugie: schabowy na pół talerza, ziemniaki oraz niezastąpiony dodatek - gotowana kapusta!!!
Dlatego też na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na ten specjał!
Kapusta gotowana
Potrzebujemy:
500g białej kapusty
60g marchewki
1 kostka bulionu drobiowego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (n. Vegeta czy Kucharek)
200ml wody
70g masła
20 g mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
pęczek świeżego koperku, posiekanego
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i ścieramy (grube oczka) lub rozdrabniamy. Kapustę rozdrabniamy na bardzo małe kawałki.
Kapustę i marchewkę gotujemy, dodając wodę kostkę rosołową i przyprawę uniwersalną.
Młodą kapustę gotuje się krócej, starą dłużej, jednak należy pamiętać, że kapusta ma być miękka.
Następnie dodajemy masło, mąkę, sok z cytryny i koperek. Gotujemy jeszcze chwilę.
- na pierwsze danie: rosół,
- na drugie: schabowy na pół talerza, ziemniaki oraz niezastąpiony dodatek - gotowana kapusta!!!
Dlatego też na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na ten specjał!
Kapusta gotowana
Potrzebujemy:
500g białej kapusty
60g marchewki
1 kostka bulionu drobiowego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (n. Vegeta czy Kucharek)
200ml wody
70g masła
20 g mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
pęczek świeżego koperku, posiekanego
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i ścieramy (grube oczka) lub rozdrabniamy. Kapustę rozdrabniamy na bardzo małe kawałki.
Kapustę i marchewkę gotujemy, dodając wodę kostkę rosołową i przyprawę uniwersalną.
Młodą kapustę gotuje się krócej, starą dłużej, jednak należy pamiętać, że kapusta ma być miękka.
Następnie dodajemy masło, mąkę, sok z cytryny i koperek. Gotujemy jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz