wtorek, 4 września 2012

Dla makaronowych żarłoków

Jeśli lubisz zajadać się makaronem, koniecznie skosztuj nasze penne. Ta zupełnie dla mnie nowa potrawa, na zawsze zawładnęła moim podniebieniem. Ma świetny
i oryginalny smak:) Naprawdę warto spróbować. Przepis zaczerpnięty z książki Radość gotowania, dlatego też danie smakuje najlepiej, gdy jest przygotowane 

w Thermomixie.




Makaron w sosie serowo - śmietanowym


Potrzebujemy:

60 g sera ementaler
60g cebuli
1 ząbek czosnku
20g oliwy z oliwek
woda (ok pól litra)
200g śmietany 18%
1 kostka buliony warzywnego
pół łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej 
250 g makaronu penne
150g groszku (częściowo rozmrożonego)
100g szynki (gotowanej) w kawałku

 Sposób przyrządzenia:
Ser zetrzeć ( na grubych oczkach), szynkę pokroić w kostkę, odłożyć do osobnego naczynia. 
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, a czosnek posiekać lub wydusić, następnie wrzucić do garnka, dodać oliwę i dusić od 3 do 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliło. Po upływie tego czasu, dodać wodę, śmietanę, kostkę rosołową, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Do całości dodać makaron i gotować aż będzie al dente. Na końcu dodać rozdrobniony ser, groszek i szynkę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając.

Smacznego:)








1 komentarz:

Kamilla pisze...

To będzie nasz dzisiejszy obiad :-) Tylko bez szynki, bo piątek...