Nie ma to jak zimna, cytrynowa lemoniada w upalny dzień. Nic nie zastąpi nam również cytrynowej terapii w chłodne, jesienne wieczory. Jst to bardzo łatwy
i szybki w przygotowaniu napój. Polecam wszystkim, tą pyszną i dużą dawkę witaminy C:)
i szybki w przygotowaniu napój. Polecam wszystkim, tą pyszną i dużą dawkę witaminy C:)
Przepis zaczerpnęliśmy z książki Radość gotowania.
Lemoniada cytrynowa
Potrzebujemy:
3 duże cytryny
100g cukru
1l wody
Sposób przyrządzenia:
Cytryny sparzamy, kroimy w ćwiartki i wypestkujemy. Pamiętajmy, aby odkroić końcówki cytryn! Wkładamy do blendera lub naczynia miksującego, jeśli lemoniadę przygotowujemy w Thermomixie. Dodajemy cukier i wodę i chwilkę mieszamy (wystarczy od 2 do 5sekund na dużych obrotach). Napój odcedzamy. I to wszystko!!! Lemoniada najlepiej smakuje schłodzona, podawana z lodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz