czwartek, 20 września 2012

Jesienny krem prosto z lasu!!!!

Pieczarki...mmmmmm.... to zdecydowanie moje ulubione grzyby!
Jeśli tak, jak ja, lubicie pieczarki w każdym wydaniu, musicie koniecznie skosztować pysznego kremu z pieczarek. Była to pierwsza z zup, którą przygotowaliśmy z mężem, po zakupieniu Thermomixa  i do teraz jest jedną
z moich ulubionych!!!! Naprawdę wszystkim polecam, zwłaszcza, że robi się łatwo
i szybko!!!

A smak pozostaje na długo.....w naszych sercach!!!!



Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Potrzebujemy:
50g cebuli
30g masła
200g pieczarek
1 kostka bulionu drobiowego lub warzywnego
ćwierć łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
przyprawa uniwersalna do smaku (np. Kucharek lub Vegeta)
1 łyżka soku z cytryny
25 g mąki pszennej
70g kwaśniej śmietany np. 18%
600ml wody
groszek ptysiowy i natka pietruszki (jako dodatki)

Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i dokładnie rozdrabniamy. Dusimy z masłem. Oczyszczone pieczarki miksujemy z kostką bulionową, solą,  pieprzem, przyprawą uniwersalną, sokiem z cytryny, mąką i śmietaną. 
Dolewamy wodę i podgrzewamy. Gorący krem jeszcze raz miksujemy.
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki.
UWAGA!!! Najlepiej przygotowywać w Thermomixie, w którym można min. ważyć, podgrzewać i miksować potrawy, nie przerzucając ich z jednego naczynia do drugiego:)





Brak komentarzy: