poniedziałek, 8 lipca 2013

Pyszny placek makowy!

Oto przepis na łatwy placek z makiem. 
Świetny na niedzielny deser, zwłaszcza dla tych, którzy lubią "mokre" biszkopty.
Pomysł na Japońskiego otrzymałam od znajomej kucharki p.Czesi.
Koniecznie spróbujcie go upichcić;)

Japoński - placek z makiem





Składniki:
* 9 jajek
* 1 margaryna
* 2 szklanki cukru pudru
* 9 łyżek kaszy mannej
* 60 dag jabłek startych
* łyżka proszku do pieczenia
* 40 dag zmielonego i przyprawionego maku (najlepiej gotowego)

Sposób przygotowania:
Jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy margarynę skrojoną na kawałki, w dalszym ciągu ubijamy.
Następnie dodajemy, mak, jabłka i resztę składników.
Pieczemy ok.45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Japońskiego polewamy roztopioną czekoladą lub gotową polewą ( w zależności od upodobań).
Możemy posypać orzechami, migdałami lub prażonym kokosem (jak na zdjęciach).
Smacznego!!!

















Brak komentarzy: