Oto przepis na łatwy placek z makiem.
Świetny na niedzielny deser, zwłaszcza dla tych, którzy lubią "mokre" biszkopty.
Pomysł na Japońskiego otrzymałam od znajomej kucharki p.Czesi.
Koniecznie spróbujcie go upichcić;)
Japoński - placek z makiem
Składniki:
* 9 jajek
* 1 margaryna
* 2 szklanki cukru pudru
* 9 łyżek kaszy mannej
* 60 dag jabłek startych
* łyżka proszku do pieczenia
* 40 dag zmielonego i przyprawionego maku (najlepiej gotowego)
Sposób przygotowania:
Jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy margarynę skrojoną na kawałki, w dalszym ciągu ubijamy.
Następnie dodajemy, mak, jabłka i resztę składników.
Pieczemy ok.45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Japońskiego polewamy roztopioną czekoladą lub gotową polewą ( w zależności od upodobań).
Możemy posypać orzechami, migdałami lub prażonym kokosem (jak na zdjęciach).
Smacznego!!!
Świetny na niedzielny deser, zwłaszcza dla tych, którzy lubią "mokre" biszkopty.
Pomysł na Japońskiego otrzymałam od znajomej kucharki p.Czesi.
Koniecznie spróbujcie go upichcić;)
Japoński - placek z makiem
Składniki:
* 9 jajek
* 1 margaryna
* 2 szklanki cukru pudru
* 9 łyżek kaszy mannej
* 60 dag jabłek startych
* łyżka proszku do pieczenia
* 40 dag zmielonego i przyprawionego maku (najlepiej gotowego)
Sposób przygotowania:
Jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy margarynę skrojoną na kawałki, w dalszym ciągu ubijamy.
Następnie dodajemy, mak, jabłka i resztę składników.
Pieczemy ok.45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Japońskiego polewamy roztopioną czekoladą lub gotową polewą ( w zależności od upodobań).
Możemy posypać orzechami, migdałami lub prażonym kokosem (jak na zdjęciach).
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz