Sok z malin, z babcinej spiżarni, to kolejny smak dzieciństwa.
Nie umywają się do niego, nawet najbardziej reklamowane soki ze sklepowych półek.
Dodany do herbaty, jest świetnym sposobem do walki z przeziębieniem.
Można polewać nim też lody, gofry i inne desery.
Chcecie poczuć smak z dzieciństwa? Koniecznie zaopatrzcie się w świeże maliny, których teraz jest pod dostatkiem i zachowajcie ich wartości w słoiczkach:)
Syrop z malin
i zakręcamy je.
Słoiczki odstawiamy do góry dnem, nakrywam ściereczką i pozostawiam
do ostygnięcia.
W razie potrzeby, gdy nakrętki same nie wklęsną,
do ostygnięcia.
W razie potrzeby, gdy nakrętki same nie wklęsną, słoiczki należy pasteryzować.
Nie umywają się do niego, nawet najbardziej reklamowane soki ze sklepowych półek.
Dodany do herbaty, jest świetnym sposobem do walki z przeziębieniem.
Można polewać nim też lody, gofry i inne desery.
Chcecie poczuć smak z dzieciństwa? Koniecznie zaopatrzcie się w świeże maliny, których teraz jest pod dostatkiem i zachowajcie ich wartości w słoiczkach:)
Syrop z malin
Składniki:
-1 kg malin
- 500 ml wody
- 600 g cukru
- sok z jednej cytryny
Sposób przyrządzenia
Umyte i osączone na sitku maliny, wsypujemy do garnka, dodajemy wodę
i gotujemy przez ok.5 minut od momentu wrzenia wody.i zakręcamy je.
Słoiczki odstawiamy do góry dnem, nakrywam ściereczką i pozostawiam
do ostygnięcia.
W razie potrzeby, gdy nakrętki same nie wklęsną,
do ostygnięcia.
W razie potrzeby, gdy nakrętki same nie wklęsną, słoiczki należy pasteryzować.
Następnie przecedzamy maliny na sicie, delikatnie przecierając je łyżką, ale uważając, by do soku nie wpadły nasionka.
Do czystego już soku malinowego, dodajemy sok z jednej cytryny i cukier, mieszamy.
Ponownie gotujemy przez ok. 10 minut, od momentu zagotowania się syropu.
Na końcu gotowania zbieramy powstałą na wierzchu pianę.
Tak przyrządzony, gorący syrop malinowy, wlewamy do wyparzonych słoiczków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz