czwartek, 10 lipca 2014

Borówki -dobre na biegunkę

Borówka czarna, czy też inaczej: jagoda, czarna jagoda, ciemna jagoda, leśna jagoda, modra jagoda, itp. to przepyszny owoc, który ma również wiele wartości odżywczych. 
Z "babcinych przepisów", najbardziej pamiętam ten na zasypywane cukrem jagody, dzięki którym łatwo leczyło się biegunkę. Teraz po latach postanowiłam doczytać więcej na temat jagód i samodzielnie stworzyć, ten "cudowny lek" na problemy jelitowe:)


Jagody skutecznie hamują biegunki, stosuje się je przy zatruciach pokarmowych, łagodzą bowiem bóle brzucha i nudności. Obniżają  także poziom cholesterolu
i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą. A w dodatku są przepyszne!
( źródło: www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Warto-jesc-jagody-sa-pyszne-i-zdrowe_37455.html)

Syrop z borówek - na biegunkę


Umyte i oczyszczone jagody wsypujemy do słoiczków, zalewamy przygotowaną wodą do 2/3 ich objętości i zasypujemy cukrem (ok.2-3 łyżek - zależy od wielkości słoika).

Słoiki szczelnie zamykamy i wstawiamy do garnka z zimną wodą. Pamiętajmy
o wyłożeniu garnka ściereczką i o tym, by słoiczki się nie stykały. 
Uchroni to je przed pęknięciem w czasie pasteryzowania

Gotujemy przez ok.15 minut, od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.
Po wyjęciu z wody, słoiki stawiamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką
i czekamy, aż ostygną.

Tak przygotowane owoce można przechowywać nawet 2-3 lata. 

W razie biegunki podawać 2 razy dziennie dorosłym (2-5 łyżek),
jak i dzieciom (1-2 łyżki).







Brak komentarzy: