czwartek, 10 lipca 2014

Kompot - napój pełen witamin

Latem, żaden sok nie zastąpi mi pysznego, schłodzonego w lodówce kompotu
z czarnej porzeczki, malin czy czereśni!
To kolejny smak dzieciństwa, pełen witaminowych pyszności!

 Kompot przyrządza się bardzo łatwo, z mrożonych lub świeżych owoców.
Jest doskonałym napojem na lato, ale pamiętając, że owoce można mrozić
lub zawekować, może być również „daniem głównym” w czasie zimowych posiłków!

Warto korzystać z letnich skarbów i zbierać lub kupować „za grosze” świeże  owoce, z których przyrządzimy ten zdrowy napój.

A w kompotach zdrowia jest wiele! Wystarczy przyjrzeć się, ile witamin mają typowe kompotowe owoce: jabłka, śliwki, wiśnie, porzeczki, agrest, czereśnie, truskawki, gruszki, jagody czy rabarbar.


Jak przygotować kompot? Nic prostszego! 

Owoce myjemy, obieramy, oczyszczamy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą
i gotujemy. Można też  wrzucać 
owoce na gotującą się już wodę. 
Kompot słodzimy cukrem lub przyprawami, dodając np. goździki, cynamon, świeży korzeń imbiru, wanilię, gwiazdki anyżowe – kompot będzie wtedy bardziej rozgrzewający i aromatyczny (dobry w zimie). 
Możemy dodać także zioła, (np. miętę, lipę, dziewannę, rozmaryn) lub suszone owoce (śliwki, gruszki, jabłka, morele, daktyle, figi itp.)

Zatem smacznego!



Brak komentarzy: