czwartek, 10 lipca 2014

Mrożenie warzyw - kilka porad



Mrożenie warzyw, pozwala cieszyć się ich smakiem również w czasie zimy. Zamrożone warzywa nie tracą wartości odżywczych i witamin, nie zmieniają smaku ani wyglądu.
Należy jednak prawidłowo je mrozić i rozmrażać.

Mrozić można wszystkie warzywa, które mają małą zawartość wody i zwartą strukturę  – dzięki temu będziemy mieli pewność, że po rozmrożeniu będą wyglądały równie smakowicie jak przed mrożeniem.
Raczej nie mrozimy pomidorów czy ogórków, właśnie ze względu na ich "wodnistość".

Warzywa należy odpowiednio przygotować do mrożenia, tj. dokładnie umyć
i oczyścić z niejadalnej skórki, a następnie pokroić na małe kawałki czy,
w przypadku np. kalafiora, podzielić na różyczki.

Większość warzyw (oprócz cebuli, czosnku, pomidorów, ogórków, cukinii itp.) przed zamrożeniem, należy blanszować. W tym celu warzywa zanurzamy lub przelewamy wrzącą wodą, a następnie schładzamy w zimnej wodzie z lodem. Dzięki temu warzywa zachowują swój smak, aromat, sprężystość oraz kolor. Po blanszowaniu, przed włożeniem do zamrażalnika, warzywa osuszamy.

Jeżeli chcemy rozmrozić warzywa, najlepiej od razu wrzucić je do gotującej się wody. Jeżeli jednak nie chcemy ich gotować, po wyjęciu z zamrażalnika, zalewamy je wodą i wstawiamy do lodówki. Nigdy nie rozmrażamy warzyw w temperaturze pokojowej:)








Brak komentarzy: