czwartek, 28 marca 2013

Wielkanocny zajączek 2w1

Przygotowując wszystkie rzeczy do święcenia zawsze okazuje się, że w koszyczku mam za mało miejsca. 
I gdzie tu upchać jeszcze kiełbasę, jajka, pieczywo, no a o ozdobach typu kurczaczki i zajączki, to już w ogóle nie ma mowy. 
Dlatego też w tym roku wykorzystałam znaleziony gdzieś w Internecie pomysł na króliczki z ciasta. 
Ja ulepiłam je z ciasta pszennego. Taki pszenny zajączek zastąpi w naszym koszyku ozdobę, ale także pieczywo czy ciasto. Zatem zapraszam do zabawy w pieczenie pszennego zajączka, którego również można po prostu schrupać jak normalną bułeczkę. 
Polecam również zapoznanie się z symboliką koszyczka wielkanocnego:)

Pszenny zajączek do koszyka wielkanocnego



Przygotowanie:
Z ciasta pszennego, takiego jak na bułki pszenne, (przepis na blogu), formujemy  małe kuleczki. 
Każdą z bułeczek nacinamy nożyczkami w miejscach, gdzie będą uszka. 
Robimy też oczka - dziurki, a z małych kawałków ciasta ogonki - kuleczki. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku, przez ok 15 min.
Zajączki mogą być zjedzone, jako bułeczki na wielkanocne śniadanie:)
Smacznego!!!







Brak komentarzy: