czwartek, 28 marca 2013

Pszenne bułeczki

Mam to szczęście,  że w moim mieszkaniu zawsze pachnie świeżym pieczywem. Każdego dnia sami pieczemy chleb lub bułki. Jest to tańsze i zdrowsze rozwiązanie, niż kupowanie "napompowanego" pieczywa w sklepach. Poza tym w domu pachnącym swieżym chlebem zawsze czuć miłość i gościnność;)
Oto przepis na pszenne bułki, a wkrótce na blogu pojawi się również przepis na chleb:)

Pszenne bułki

Potrzebujemy:
- 50g świeżych drożdźy
- 1 łyżeczka cukru
-  250g wody
- 500g mąki pszennej
- 40g oleju
- 1 łyżeczka soli
- żółtko do posmarowania oraz coś do poznania np. pestki słonecznika, sezam, mak itd.

Sposób wykonania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie razem z cukrem. Dodajemy do mąki, oleju, soli i wyrabiamy ciasto. Musi być ono puszyste i nie lepić się do rąk.
Gotowe ciasto przekładamy do czystego naczynia, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odkładamy na 15 min w ciemne i ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na wyłożonej pergaminem blasze i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 min.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy ok. 18-20 min. 

 



 







Brak komentarzy: