sobota, 23 marca 2013

Muuuuuuuusicie to zjeść!!!

Ostatnio w moje ręce wpadł przepis na ciasto "Krówka".
Nie było przy nim dużo składników, ani pracy, więc postanowiłam spróbować!!!
Efekt niesamowity - ten smak powracał do mnie często i szeptał:
"No muuuuuuuuusisz mnie jeszcze raz zjeść!" Faktycznie - musiałam :)
Deser świetny na niedzielne popołudnia przy filiżance kawy z przyjaciółmi.
Pamiętajmy jednak, że musimy dobrać składniki z górnej półki, które nie zniszczą smaku czyli nie przesłodzą i tak słodkiej Krówki, zatem np. kupcie masę krówkową firmy SM GOSTYŃ czy śmietankę ŁACIATĄ:)

Krówka





 Składniki:
- 2 opakowania słonych krakersów
- 2 budynie waniliowe
- 1 margaryna
- 1 śmietana 30% (500ml)
- 1/2 l mleka
- 1 puszka masy krówkowej (nie smakowej)
- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
-Na blaszce (najlepsza jest tortownica lub blaszka z otwieranymi bokami) wyłożonej folią aluminiową ułóż warstwę krakersów.
- Ugotuj budyń. Pamiętając o proporcjach: 2 opakowania budyniu i tylko 1/2 litra mleka. Jeśli w przepisie na opakowaniu budyniu jest informacja o konieczności dodania cukru, zrób to.
- Przestudzony budyń zmiksuj z połową kostki margaryny, by powstała jednolita masa. Wylej ją na krakersy i ułóż ich kolejną warstwę.
- Masę krówkową gotuj, cały czas mieszając i dodając resztę margaryny, tak by nie powstały grudki.
- Gotową masę wylej na krakersy i ułóż ich kolejną warstwę.
-Śmietanę ubij z cukrem pudrem i ozdób nią wierzch placka. Posyp startą czekoladą, kakao lub gotowymi lekkimi ozdobami.
-Wkładamy do lodówki, aby deser porządnie się  schłodził, co zapobiegnie wylewaniu się mas.
-Smacznego!!!












 (przepraszam za kiepską jakość zdjęć)***



Brak komentarzy: