Ostatnio w moje ręce wpadł przepis na ciasto "Krówka".
Nie było przy nim dużo składników, ani pracy, więc postanowiłam spróbować!!!
Nie było przy nim dużo składników, ani pracy, więc postanowiłam spróbować!!!
Efekt niesamowity - ten smak powracał do mnie często i szeptał:
"No muuuuuuuuusisz mnie jeszcze raz zjeść!" Faktycznie - musiałam :)
"No muuuuuuuuusisz mnie jeszcze raz zjeść!" Faktycznie - musiałam :)
Deser świetny na niedzielne popołudnia przy filiżance kawy z przyjaciółmi.
Pamiętajmy jednak, że musimy dobrać składniki z górnej półki, które nie zniszczą smaku czyli nie przesłodzą i tak słodkiej Krówki, zatem np. kupcie masę krówkową firmy SM GOSTYŃ czy śmietankę ŁACIATĄ:)
Krówka
Składniki:
- 2 opakowania słonych krakersów
- 2 budynie waniliowe
- 1 margaryna
- 1 śmietana 30% (500ml)
- 1/2 l mleka
- 1 puszka masy krówkowej (nie smakowej)
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
-Na blaszce (najlepsza jest tortownica lub blaszka z otwieranymi bokami) wyłożonej folią aluminiową ułóż warstwę krakersów.
- Ugotuj budyń. Pamiętając o proporcjach: 2 opakowania budyniu i tylko 1/2 litra mleka. Jeśli w przepisie na opakowaniu budyniu jest informacja o konieczności dodania cukru, zrób to.
- Przestudzony budyń zmiksuj z połową kostki margaryny, by powstała jednolita masa. Wylej ją na krakersy i ułóż ich kolejną warstwę.
- Masę krówkową gotuj, cały czas mieszając i dodając resztę margaryny, tak by nie powstały grudki.
- Gotową masę wylej na krakersy i ułóż ich kolejną warstwę.
-Śmietanę ubij z cukrem pudrem i ozdób nią wierzch placka. Posyp startą czekoladą, kakao lub gotowymi lekkimi ozdobami.
-Wkładamy do lodówki, aby deser porządnie się schłodził, co zapobiegnie wylewaniu się mas.
-Wkładamy do lodówki, aby deser porządnie się schłodził, co zapobiegnie wylewaniu się mas.
-Smacznego!!!
(przepraszam za kiepską jakość zdjęć)***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz