sobota, 10 listopada 2012

Lukier królewski do dekoracji ciast

Ozdobione takim lukrem ciasta, nabiorą profesjonalnego wyglądu i będą na pewno lepiej smakować naszym gościom:)


LUKIER KRÓLEWSKI

Potrzebujemy:
-250g cukru pudru, 
-białko z jednego jajka, 
-pół łyżeczki soku z cytryny, 
-ewentualnie odrobinę wody, do rozrzedzania,
-barwniki spożywcze do nadania koloru.

Sposób wykonania:
Do cukru pudru dodajemy białko i sok z cytryny, ubijamy składniki. 
Możemy również miksować, ale pamiętajmy, że mikser musi działać na niskich obrotach. 
Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Taki lukier jest bardzo gęsty i służy do wyciskania małych elementów (liście, kwiaty itp.). 
Dodaj odrobinę wody, jeśli chcesz średnio gęsty (do obrysowywania krawędzi i wyciskania wzorów) lub rzadki lukier (do wypełniania obrysowanych wzorów). 
Na końcu dodajemy wykałaczką małą ilość barwnika spożywczego (na czubku wykałaczki)
i mieszamy aż kolor będzie równomierny (ilość dodanego barwnika zależy od intensywności oczekiwanego koloru). 

Lukier można przechowywać w lodówce do 5 dni. Jeśli nie chcesz go od razu użyć, przełóż do szczelnego pojemnika i zamknij wieczko. Po wyjęciu z lodówki, ubij lukier do pożądanej konsystencji. 



Brak komentarzy: