sobota, 3 listopada 2012

Pizza z królewskiego dworu oraz nadziewany Gorący Piróg!!!

Kilka dni temu na jednej ze stron internetowych trafiłam na historię powstania pizzy.  
Był tam m.in. taki fragment: "W Polsce pizza pojawia się  w XVI w. na dworze królewskim Sforzów podczas wieczerzy weselnej Królowej Bony z Królem Polski Zygmuntem Starym. Jako jedno z dań dla weselników zostaje podany okrągły placek przyprawiony serem, mięsem i innymi dodatkami." 
W moim rodzinnym mieście, znajduje się zamek, który powstał w wyniku kaprysu Królowej Bony, zatem wielkim faux-pas byłoby nieumieszczenie przepisu na pizzę na tym blogu. 

Pizza z szynką




Składniki na sos pomidorowy:
* 3 łyżki ketchupu
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 3 łyżki sosu czosnkowego (gotowego)
* ząbek czosnku (duży)
* przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, oregano itp.

Czosnek rozdrabniamy, wsypujemy do zmieszanego  z ketchupem i sosem czosnkowym, koncentratu pomidorowego. Doprawiamy do smaku.



Składniki na ciasto do pizzy:
* 350g mąki pszennej
* 180g wody, letniej
* 20g świeżych drożdży
* 25g oliwy z oliwek
*  1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki cukru

Ciasto zagniatamy, aż będzie puszyste i łatwe w wyrabianiu. Rozwałkowujemy i układamy na formie do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym (przepis powyżej), posypujemy serem żółtym i oregano. Wkładamy do piekarnika aż się lekko przypiecze.

 Następnym krokiem przygotowania pizzy jest dodanie składników wedle własnych upodobań oraz dalsze opiekanie jej w piekarniku, aż ser się roztopi, a spód nie będzie surowy. 









Składniki na moją pizze z szynką:
*kukurydza
*papryka
*cebula
*szynka
*ser żółty do posypania
*oregano lub inne przyprawy







Gorący pieróg

Jeśli zostanie nam trochę ciasta z pizzy, nie wyrzucajmy go. Rozwałkujmy i uformujmy okrąg, następnie posmarujmy ciasto sosem pomidorowym, dodajmy te same składniki, które użyliśmy do przygotowania pizzy i zlepmy jak tradycyjnego pieroga.
Wystarczy zapiekać ok 5 minut w nagrzanym piekarniku, aby pieróg się upiekł:) Smacznego!!!





Brak komentarzy: