sobota, 10 listopada 2012

Kolorowe ciasteczka!!!!

Zamówienie prenumeraty czasopisma o dekorowaniu ciast otworzyło nas na kolorowe oblicze kuchni!!!
Teraz wspólnie z moim mężem odkrywamy tajniki barwników spożywczych, lukru plastycznego oraz innych słodkich zabaw!!!
Chętnie podzielę się dziś z Wami przepisem na nasze kruche ciasteczka,które mogą być również interesującą dekoracją na choinkę!!! W końcu Święta już tuż tuż!

Kruche ciasteczka

Potrzebujemy:
NA CIASTO:
* zimną, pokrojoną na kawałki margarynę (250g)
* 450g mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 150g cukru
* 1 jajko
* DO DEKORACJI: cukier puder lub lukier królewski i barwniki spożywcze.
 (PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI)

Sposób wykonania:

Wyrabiamy dobrze ciasto z wszystkich składników, a następnie formujemy z niego kulę, owijamy dokładnie folią i chowamy na 1 godzinę do lodówki. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok 4-5  mm i wykrawamy z niego foremkami ciasteczka.
Pieczemy 10-15 min, na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. 

Gdy ciasteczka się upieką, ostudzamy je i możemy dekorować na różne sposoby,np.posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. 






 


Brak komentarzy: