Dziś prezentuję deser , który nie jest skomplikowany w wykonaniu i świetnie nadaje się na gorące dni, gdy czekolada czy ciastka są za "ciężkie" do pokonania.
Jest to galaretka z pianką w wykonaniu mojej siostry Moniki K. z Sanoka,
która również jest mistrzynią wypieków i naszą fanką.
Pozdrawiamy i czekamy na więcej przepisów.
Galaretka z pianką
Potrzebujemy:
*0,5 litra śmietanki kremówki
*2 galaretki cytrynowe
*1 galaretka kiwi (lub inny smak - kolorowa)
*0,5 litra wody
*odpowiednia forma (najlepiej sylikonowa) lub miseczka,
w której galaretka zgęstnieje i łatwo będzie ją wyciągnąć
Sposób przygotowania:
Galaretkę kiwi zrobić według przepisu na opakowaniu i wlać do formy.
Pozostawić do zgęstnienia.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w wodzie. Schłodzić.
Do zimnej, ale nadal płynnej galaretki wlać śmietankę i wymieszać.
Tak powstanie pianka.
Piankę wlać do formy na stężałą galaretkę kiwi.
Pozostawić w lodówce do całkowitego zgęstnienia.
Można ozdobić według własnych upodobań, bitą śmietaną czy żelkami.
Smacznego!
3 komentarze:
smietany nie trzeba ubic?
Nie trzeba:)
dzięki! :)
Prześlij komentarz