czwartek, 30 sierpnia 2012

Zamiast ketchupu - cukinia!!!

Drodzy Czytelnicy, mam zaszczyt przedstawić pyszną pastę z cukinii, typu ketchup. Przepis dostałam od p.Marysi z Sanoka:) Przy okazji, pozdrawiam znajomą z dawnej pracy;)

Pasta z cukinii typu ketchup

Składniki:
3kg cukinii
1 zklanka oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki przecieru pomidorowego
1 szklanka octu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej papryki lub papryczka chilli (można dodać więcej chilli, w zależności od tego, czy chcemy, aby nasza pasta była ostra czy łagodna)
1 główka czosnku (starta lub posiekana)

Sposób przyrządzania:
Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Kroimy na małe kawałki i miksujemy, a następnie umieszczamy w dużym garnku wraz z resztą składników. Wszystko gotujemy 20 minut. Pastę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.







Brak komentarzy: