czwartek, 30 sierpnia 2012

Sezon na ogórki

Lato to czas ogórków! Kiszone, konserwowe, w przyprawach itd. Zatem umieszczam dwa przepisy na pyszne ogórki z chilli i ogórki w przyprawie do grilla.

Ogórki z chilli i czosnkiem

Składniki:
2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku
4 łyżki soli
2 łyżeczki chilli
0,5 kg cukru
8 łyżeczek oleju
1,5 szklanki octu

Sposób wykonania:
 Ogórki kroimy w ćwiartki, zasypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na noc (min. 8 godz.). Po upływie tego czasu wylewamy wydzielony sok i posypujemy ogórki przyprawą chilli. Dodajemy posiekany lub rozgnieciony czosnek, mieszamy. Gotujmy olej i gorącym zalewamy ogórki. Gotujemy również ocet z cukrem i także zalewamy. Mieszamy i odstawiamy to na ok 6 godzin. Następnie nakładamy ogórki do słoików i zakręcamy. Można pasteryzować
ok 3min.


 

Ogórki z przyprawą do grilla

Składniki: 
4 kg ogórków
1 kg cebuli
9 szklanek wody
1 szklanka soli
 Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
Przyprawy:
koper
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca
przyprawa do grilla (1 łyżeczka na słoik)

Sposób wykonania:
 Ogórki kroimy w słupki, a cebulę na małe ćwiarteczki. Wszystko razem wkładamy do dużego naczynia, zalewamy wodą i dodajemy sól. Mieszamy i zostawiamy na 3 godziny. Po upływie tego czasu odlewamy wodę.
Przygotowujemy zalewę gotując wodę z octem i cukrem. Do czystych i suchych słoików wkładamy przyprawy, a następnie ogórki i cebulę. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.






Brak komentarzy: