czwartek, 30 sierpnia 2012

Kawa latte


Podczas, gdy jedni uwielbiają przez cały rok ochładzać się kawą mrożoną, ja najchętniej wypijam przepyszną, gorącą kawę latte. Oto przepis na jej wykonanie.

Kawa latte

Składniki:
Kawa rozpuszczalna
Mleko
Cukier
Ciasteczka, do przegryzania;)

Sposób wykonania:
Do filiżanki wsypujemy kawę (tyle łyżeczek z ilu zazwyczaj pijemy) oraz cukier (również wg przyzwyczajeń). Zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości filiżanki. Podgrzewamy mleko. Gorące mleko ubijamy (mikserem  lub tak jak ja w Thermomixie). Ważne, aby mleko było ciepłe, inaczej nie będzie chciało się spienić. Taką piankę najpierw wlewamy do kawy,a na końcu nakładamy ją łyżeczką.Utworzony w ten sposób mleczny puch na wierzchu filiżanki, możemy posypać kawą lub kakaem. Najlepiej smakuje z ciasteczkami, pita w doborowym towarzystwie;)









Brak komentarzy: