środa, 2 kwietnia 2014

Sos tzatziki

To specjalność mojego męża, który często przyrządza sos tzatziki na przyjęcia, 
jako dip, np. do skrojonych marchewek. 
Można też podawać go do grillowanego mięsa lub do frytek.  
Jeśli jeszcze nie serwowaliście go swoim gościom, to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis! Polecam, bo warto! 

Sos tzatziki


Składniki:
- 350 g świeżych ogórków
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
- 350 g jogurtu naturalnego
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g octu lub soku z cytryny
- kilka gałązek świeżego koperku

Sposób przyrządzenia:
- Ogórki obieramy, usuwamy z nich nasiona i kroimy na kawałki. Następnie posypujemy solą i rozdrabniamy. Zmiksowane ogórki przelewamy na sitko i dokładnie odsączamy z wody. Możemy odcisnąć je również w rękach.
- Czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do niego uprzednio odsączone ogórki, jogurt, 
oliwę z oliwek, ocet oraz posiekany koperek. 
- Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i przelewamy do miseczek. 
- Sos tzatziki podajemy schłodzony. 
- Smacznego!






Brak komentarzy: